Het schoonmaken van vondsten


Dreft

Het schoonmaken van de gevonden voorwerpen blijkt niet altijd even makkelijk. Sommige mensen zijn van mening dat je je vondsten alleen met water moet schoonmaken en ze verder met rust moet laten.
Ikzelf wil graag goed kunnen zien wat ik gevonden heb en soms komen er na de schoonmaak zaken aan het licht die je in eerste instantie helemaal niet gezien hebt. Een vondst is je eigendom en je mag dus in principe zelf weten wat je ermee doet. Ik praat hier natuurlijk niet over vonsten met een grote (archeologische) waarde!
Wil je graag meewerken aan deze homepage laat me dan even via mail weten hoe jij je vondsten schoonmaakt dan kan ik dat ook hier vermelden.


Het reinigen van munten en penningen
drs. Bouke Jan van der Veen, assistent-conservator bij het penningkabinet schreef me er het volgende over:

Het Penningkabinet laat belangrijke vondstmunten reinigen door een gespecialiseerde restaurator; per geval bekijkt hij wat de beste procedure is voor reiniging. Een standaard-procedure is zodoende niet te geven... Bij onze bibliothecaris is voor eenvoudige reiniging echter een brochure te bestellen over het reinigen van munten en penningen. De meeste vragen die wij krijgen over het reinigen van munten etc. gaan over de zwaar gecorrodeerde oordjes en duiten. In de meeste gevallen is reinigen van dit zwaar aangetaste kopergeld een hopeloze zaak en met nauwelijks gunstig resultaat.
IJzeren voorwerpen

Van Leon Gorissen kreeg ik de volgende tip: Leg roestige ijzeren voorwerpen een paar dagen in de azijn en ze worden mooi schoon.

Nog een tip van een zoeker om ijzeren voorwerpen te reinigen:
IJzeren voorwerpen kunnen na eerste schoonmaak gekookt worden in lijnolie met wat bijenwas erin.
Het koken kan enkele uren duren en kan herhaald worden tot alle roest eraf is.
Lijnolie kun je oa krijgen bij de verfzaak
Werkt prima, ik heb objekten liggen die ik 15 jaar geleden heb behandeld op die manier en ze zien er nog steeds prima uit.
Arnold Sondern

Tips van Hans Elsevier Stokmans over ijzer conservatie:

Allereerst de opmerking dat ijzer een moeilijk en kwetsbaar materiaal blijft om schoon te maken.
Zelfs in de archeologie blijkt dat er van de 10 vondsten 3 a 4 vondsten verloren gaan.

Er zijn drie methodes om ijzer te conserveren:

1. Een hele moeilijke methode met ontzouten en behandelingen met Natronloog.
Dit is een ingewikkeld proces wat alleen nodig is als de vondst heel bijzonder is.
In Delft zit een bedrijf genaamd Archeoplan waar je dit kunt laten doen.

2. Je neemt 1 deel citroenzuur en 2 delen water. Je legt het voorwerp 10 tot 12 dagen in deze zure oplossing. Omdat het voorwerp dan doordrenkt is met een zuur moet dit zuur verwijderd worden door het bv enige weken in demi water te leggen wat dagelijks ververst moet worden.
Daarna met een staalborstel alle roest eraf halen en verder behandelen zoals hieronder beschreven met bootlak.

3. De meest simpele methode is als volgt: Met een dremel alle roest verwijderen. Als het ijzer helemaal blank is dit alleen nog met handschoenen aanpakken anders komt er (lichaams)vet op. V erwarm de oven tot 140-150 graden en leg het voorwerp erin tot het door en door droog is. Koop zuurvrije (neutrale) blanke synthetische bootlak en kwast het voorwerp hiermee in net zolang tot er geen lak meer opgezogen word. Lekker laten drogen en klaar is Kees!
Algemeen

Tip van Cor Blaak:
Hallo collega's
Behandel een artefact nooit met Vaseline of iets dergelijk, je verstopt hiermee de porieën van het metaal, mocht later blijken dat er bijvoorbeeld bronsrot in je artefact zit (zoals bij mij in het bronzen bijl) of andere afwijkingen in metalen vondsten, wordt het restaureren door de vaklui erg moeilijk, want men moet de aangebrachte rommel eerst verwijderen wil men het kunnen conserveren, wat een hoop tijd en dus ook een hoop meer geld gaat kosten.
Dus vindt je iets in de grond... bewaar het in water en laat een deskundige de rest doen !!!!!!
Verdere Informatie

Zie de homepage: The Cleaning and Preservation of Metals


mailStuur je tips aan: Wilhelm Bos
lijn