EOC gaat met graafmachine op zoek naar granaat lang de LekDoor Patrick Pouw
Vianen/Maarssenbroek

Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) zoekt vandaag opnieuw naar een handgranaat langs de Lek bij Vianen. Gisteren werd een poging na korte tijd afgeblazen.

Dit gebeurde tot grote ontevredenheid van een metaaldetectorhobbyist, die ervan overtuigd is dat hij maandag een handgranaat vond.
Maarssenbroeker Johan Langelaar (33) was zich kapot geschrokken. Ineens had hij een granaat in zijn hand. Langelaar was maandagavond met zijn negenjarige. zoontje Nick aan het speuren naar muntjes. Bij een krib aan de Lek begon zijn metaaldetector te piepen. "Normaal graaft mijn zoontje", zegt Langelaar. "Gelukkig deed ik dat deze keer. Ineens had ik die granaat in mijn hand. Ik legde, nou ja, gooide 'm in paniek weer in de kuil die we hadden gegraven. Daarna heb ik er zand over gegooid en zijn we weggegaan."
Gisterochtend belde Langelaar, inmiddels van de schrik bekomen, de politie. Die nam gisterochtend poolshoogte op het strandje nabij de oude Lekbrug. Het gebied waar de granaat zou liggen werd afgezet, waarna het EOC werd ingeschakeld. Rond elf uur hielden drie explosievendeskundigen een korte zoekactie. Met een schep en een 'prikker' doorzochten ze het door Langelaar aangewezen gebied. Tot verbazing van Langelaar, die verwachtte dat het EOC met geavanceerde apparatuur aan de slag zou gaan. Maar volgens P. Hoekendijk, de ploegcommandant van het EOC, wordt daarvan pas gebruik gemaakt bij een échte zoekactie. En daarvoor moet volgens hem de burgemeester een verzoek indienen. "Een spoeduitruk als vandaag dient ertoe daadwerkelijk aangetroffen explosieven op te ruimen. Het is ondoenlijk om het hele gebied uit te kammen, op zoek naar een mógelijk explosief. Meneer had het explosief opzij moeten leggen."
Da's achteraf praten, vindt Langelaar. "In mijn schrik heb ik dat ding teruggegooid. Met een metaaldetector heb je 'm zó gevonden. Nee, ik ga niet meer op zoek. Met het inschakelen van de politie en het EOC heb ik m'n verantwoordelijkheid genomen." Op aandringen van de politie zoekt het EOC opnieuw, nu met een graafmachine. Vorige week raakte een Vianer gewond, toen een langs de Lek gevonden granaat ontplofte in zijn hand.


deurtje
Terug naar de kranten.
lijn