Archeologen vinden bijzondere Keltische munt in LieshoutNederlands dagblad Vinder Jos van der Weerden laat een volgens kenners zeer zeldzame gouden munt zien. Het betaalmiddel stamt uit circa 50 voor Christus en komt uit Frankrijk. foto ANP

LIESHOUT - Bij opgravingen in de Brabantse plaats Lieshout heeft het Archeologisch Instituut van de Vrije Universiteit in Amsterdam een bijzondere Keltische munt gevonden. Ook zijn sporen aangetroffen van twintig boerderijen die deeluitmaakten van een inheemsRomeinse nederzetting.

De Keltische munt dateert uit ongeveer 50 voor Christus. Het gouden geldstukje is afkomstig van de Ambiani, een stam uit het gebied van de Somme bij het Franse Amiens. Eerder zijn in Nederland slechts drie van dergelijke muntjes gevonden.
Ze werden niet gebruikt als echt betaalmiddel, maar als offergave of als geschenk bij het sluiten van verdragen en huwe- lijken. Hoe het muntje in Lieshout is terechtgekomen, is niet bekend.
De onderzoekers vermoeden dat het van stamhoofd naar stamhoofd is gegaan en zo uiteindelijk in Zuid-Nederland is beland. Ze denken dat het als offergave in de grond is gestopt.
Het Archeologisch Instituut doet opgravingen op een dertig hectare groot terrein waar brouwerij Bavaria de komende jaren gaat uitbreiden. De resten van de nederzetting zijn gebouwd in de eerste drie eeuwen van onze jaartelling. De onderzoekers verwachten dat ze nog meer overblijfselen uit de Romeinse tijd zullen vinden. Inmiddels zijn ook sporen ontdekt uit andere perioden, zo als de ijzertijd en de middeleeuwen.

deurtje
Terug naar de kranten.
lijn