Duo spoorde explosief met detectors op


Granaat gevonden in Lieropse akkerDoor Bianca Clerx

LIEROP - In een akker aan de Steemertseweg in Lierop is zaterdag een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Rudy Bollen uit Lierop en Wouter Huijs uit Helmond vonden het explosief toen ze met detectoren spullen aan het opsporen waren. Het Explosieven Opruimings Commando moet bekijken of de granaat afgevoerd kan worden of ter plekke tot ontploffing gebracht wordt. Dat is afhankelijk van hoe stabiel het springstof is.
Lierop

* Rudy Bollen (l) en Wouter Huijs in de akker waar ze de granaat vonden. (Foto Ton van de Meulenhof)

Ze dachten misschien wat munten of resten van oude gebruiksvoorwerpen tegen te komen. Toen Rudy Bollen en Wouter Huijs zaterdag met hun metaaldetectors op pad gingen om de pas omgeploegde akker aan te doorzoeken, hadden ze in ieder geval niet verwacht een mortiergranaat te vinden. Het was de detector van Rudy Bollen die aangaf dat er iets interessants in de grond zat. Bollen begon daarop zoals gebruikelijk met zijn handen in het zand te graven. "Ik pakte het ding op, zag wat het was en heb het meteen weer neergelegd", vertelt hij. Hij zoekt al zo'n twaalf jaar velden en akkers af met zijn metaaldetector. Vaak samen met Wouter Huijs.
In de loop der jaren hebben ze samen al honderden waardevolle en waardeloze dingen uit de grond gehaald. Een mortiergranaat hadden ze nog niet eerder gevonden. Het gaat waarschijnlijk om een mortiergranaat die achtergebleven is na de strijd die bij het dorp gevoerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. "We hebben hier al vaker gezocht. Maar niets wees erop dat er granaten zouden liggen. Omdat de akker pas omgeploegd was, wilden we er toch weer een keer gaan zoeken met onze detectors", zegt Huijs. En aanvankelijk vonden de mannen ook zaterdag niet meer dan een oude lepel en wat kogelhulzen. Totdat ze op de mortiergranaat stuitten. Hoe gevaarlijk de granaat is, is moeilijk te zeggen. "Zolang je er niet aankomt, zal er niets gebeuren. Maar wie weet wat er gebeurd was als de granaat bij het omploegen van de akker tussen de machine was gekomen", zeggen Bollen en Huijs. De politie heeft intussen de eigenaar van de akker op de hoogte gebracht van de vondst. Die was van plan zijn land deze week weer recht te laten trekken. De werkzaamheden zullen even uitgesteld worden.

deurtje
Terug naar de kranten.
lijn