De schattengravers van Hulst


Zaterdag 12 en Zondag 13 september 1998
Hulst. door Nick De Dobbelaere

Marc en Frits Meer vraag naar metaaldetectors na miljoenenvondst in Baarle-Hertog

Een dagje wroeten in de aarde op zoek naar een verborgen schat. Adrenaline wanneer de detector plots een signaal geeft. Ligt er een schat? Of is het oud ijzer? Het lijkt wel een passage uit een kinderverhaal. Voor Marc Steenbergen en Wilfried Capello uit Hulst is het een dagelijkse bezigheid. We gingen een kijkje nemen bij Steenbergen Detectors uit Hulst, een gespecialiseerd metaaldetectiebedrijf dat op bestelling bij u thuis in de tuin komt speuren naar een verborgen schat. Steenbergen Detectors haalde vorige maand nog het nieuws in binnen- en buitenland toen het bedrijf een aanzienlijke schat ontdekte op een boerderij in BaarleHertog. De vondst lekte uit en kreeg overal uitvoerig aandacht van de media. Marc Steenbergen, zaakvoerder van het metaaldetectiebedrijf dat de ontdekking deed, is er zelf niet meteen rijk van geworden.

Opdracht

"Het was een betaalde opdracht en dan is al hetgene dat je opgraaft automatisch voor de eigenaar van het perceel. De erfgenamen van de overleden eigenaar hadden me ingehuurd omdat ze waarschijnlijk wel een vermoeden hadden van de aanwezigheid van een ondergrondse schat. Ik vatte de werkzaamheden met een nuchtere blik aan. Ik had geen vermoeden dat er iets van die omvang te vinden zou zijn. Dat bleek een misvatting te zijn," vertelt Marc. De vondst bestaande uit twee goudstaven, een hoop zilverstaven en gouden en zilveren munten, werd geschat op 21 miljoen frank. Ik wil er me niet over uitspreken, maar dat lijkt me toch een tikkeltje overdreven," zegt de schatgraver die niet verder over de spectaculaire vondst wil uitweiden.

Meer interesse

Als we Marc Steenbergen mogen geloven gaan de jongste tijd steeds meer mensen op zoek naar bodemschatten. Ze doen dat zelf door middel van een metaaldetector of gaan ten rade bij een gespecialiseerd detectiebedrijf. Sinds de sensationele vondst in Baarle-Hertog is de interesse voor de metaaldetector nog toegenomen. Marc Steenbergen en Wilfried Capello: "We krijgen ook veel Vlamingen over de vloer die een metaaldetector willen aanschaffen. Of ze vragen informatie over het gebruik ervan. Vaste klanten komen dan weer onze mening vragen over voorwerpen die ze opgegraven hebben. Geregeld worden we gecontacteerd om zelf op een terrein opsporingen te verrichten. Onlangs nog bij een particulier in Temse waar we in een ondergrondse put verschillende oude kruiken hebben opgegraven. De ervaring leertje snel hoe vroegere woningen gebouwd waren, dat vergemakkelijkt het speurwerk. Meestal stoten we bijna toevallig op niet-metalen voorwerpen tijdens graafwerken."
Bij Marc en Wilfried is het schatgraven intussen een obsessie geworden. Naast hun detectie opdrachten speuren de amateur-archeologen in hun vrije uren geregeld naar historisch waardevolle voorwerpen. "De uitdaging is eigenlijk dat je nooit op voorhand weet of je iets waardevols zal bovenhalen. De metaaldetector die een signaal geeft. Dat is voor ons het spannenste moment, een beetje zoals de visser die beet heeft. Al blijft het natuurlijk altijd afwachten naar het resultaat."


Graafwerk in dienst van archeologieDetectoramateurs zijn vaak niet de schattengravers waarvoor ze wel eens versleten worden. De zoektocht naar historisch waardevolle voorwerpen ligt hen nauwer aan het hart dan het vinden van een ondergrondse goudmijn. Bovendien leveren ze met hun vondsten vaak een schat aan informatie op voor de wetenschap.

"Het archeologische aspect bij onze opgravingen is belangrijker dan het het feit dat we ooit eens een slag zouden slaan door een schat boven te halen" stellen Marc Steenbergen en Wilfried Capello eensgezind. "Met al de commotie rond die opgegraven schatten wordt de indruk gewekt dat we niets anders doen dan naar schatten zoeken, maar er is zoveel meer. We staan archeologen dikwijls bij tijdens hun zoektochten naar historisch materiaal onder de grond. Door ons toedoen zijn er bijvoorbeeld negenhonderd verschillende pelgrimsinsignes opgegraven. In de veertiende en vijftiende eeuw droegen bedevaarders vaak insignes van de bedevaartsoorden waar ze geweest waren. Met onze metaaldetector zijn we tal van - tot voor kort nog onbekende - pelgrimsinsignes op het spoor gekomen."

Detectorcultuur

Steenbergen Detectors werkt ook vaak samen met de rijksuniversiteit van Leiden, de Archeologische Werkgroep Nederland en andere officiële instanties. In België zijn we nog niet tot een echte samenwerking met archeologen gekomen, maar de nodige contacten zijn reeds gelegd. Nederland heeft ook een grotere detectorcultuur. Alle detectoramateurs kunnen hier ook rekenen op een stichting die een ere-code oplegt aan haar leden." De echte detectoramateur houdt zich aan een aantal regels. Zo worden bijvoorbeeld archeologische sites niet geschonden en worden vondsten gemeld aan archeologen. Marc Steenbergen: "Het valt op dat de meeste mensen die bij ons een metaaldetector kopen vooral geïnteresseerd zijn in het stukje geschiedenis dat de ondergrond verborgen houdt en niet in het opdiepen van een schat."
En het echte schatgraven dan?, willen we graag weten. "Wilde verhalen over verborgen geld- of juwelenschatten hoor je overal. Elk dorp heeft zo wel zijn eigen verhaal uit het verleden. In Hulst bijvoorbeeld zou de verdwenen schat van koning Nobel uit de Reinaert de vos-sage ergens opgeborgen liggen nabij de Kriekenpitten. We zijn er voorlopig nog niet naar gaan zoeken. Ik vrees dat het een fabelachtige schat zal blijven", lacht Wilfried Capello.
Vondstenmuseum Snuffelen in het verleden

Het Eigen vondsten museum toont een deel van de opgravingen die Steenbergen Detectors gedaan heeft. De bezoeker kan er snuffelen in de ZeeuwsVlaamse geschiedenis.
Roestige en door de tijd getekende kanonballen uit de zestiende eeuw liggen in een hoekje van de tot museum omgebouwde kelder opgestapeld. Ze worden geflankeerd door hulzen uit de tweede wereldoorlog. In vitrines liggen de kleinere voorwerpen. Aardewerk uit de vijftiende eeuw, munten en gespen die ruim zeshonderd jaar oud zijn, een zonnewijzer en een sluitgewicht dat ooit dienst deed als weegschaal. Het pronkstuk is een zeventiende-eeuwse pelgrimsinsigne van Sint-Hubertus. In een hoek ligt een massa hedendaagse juwelen.

Strand
Marc Steenbergen: "Die hebben we opgegraven op het strand. Sommige detectoramateurs maken vooral van het strand hun werkterrein. Ik zelf ben daar niet zo'n liefhebber van. Je vindt er vooral verloren juwelen. Oude, historische ontdekkingen zal je er zelden doen. ik geef de voorkeur aan een plaats waar je zoekt zonder dat je weet of er iets ligt. Het is echt een fijn gevoel als je op het eind van de dag tot de conclusie komt dat je al zo'n honderd oude munten hebt opgegraven."

Detectie van een detector

Wat doet een metaaldetector nu precies? Kost zo'n spul echt stukken van mensen? Reageert de detector op alle metalen in de bodem? Hoe weetje of er iets waardevols gesignaleerd wordt? Vragen die de leek zich zoal stelt. We keerden een metaaldetector binnenste buiten en kwamen met het volgende detectieverslag terug.
Een hedendaagse metaaldetector voor civiel gebruik kost tussen de zeven- en de vijftigduizend frank. Een makkelijk in de handliggende detector laat een duidelijke biep horen als er metaal in de ondergrond opgemerkt wordt. De digitale techniek van de moderne detector laat toe bepaalde metalen af te wijzen. Je kan het apparaat met andere woorden zodanig instellen dat het ongewenste metalen voorwerpen links laat liggen, zodat de gebruiker niet nodeloos aan het graafwerk begint. Het zoeken op grote terreinen als akkers vereist een grote detectieschotel. Wil je een bouwput, verzadigd van puin doorzoeken, dan ben je beter af met een kleinere schotel. De nieuwste types van metaaldetectoren zijn uitgerust met een display waarop je kan aflezen welk voorwerp er zich wellicht in de ondergrond bevindt en uit welk soort metaal of legering het bestaat. Je weet meteen ook waar je voor staat, hoe diep je met andere woorden zal moeten graven.
De moderne schattengraver heeft - zo blijkt - alle techniek in huis om op relatief korte tijd te vinden wat hij zoekt. We hebben tot slot nog een tip: vergeet de batterijen niet op te laden vooraleer je aan de slag gaat. De speurtocht zou anders wel eens van bijzonder korte duur kunnen zijn.
deurtje
Terug naar de kranten.
lijn